Stardust Circus

In 1971 opende Stardust in AHOY Rotterdam met een succesvolle reeks voorstellingen van het Russisch Staatscircus, dat destijds voor het eerst in Nederland werd gebracht. In samenwerking met het Nederlandse Theaterbureau heeft Stardust de circustraditie in het Koninklijk Theater Carré teruggebracht: het Wereldkerstcircus is sinds 1984 een jaarlijks terugkerend bruisend familie evenement, waarvoor steeds de beste artiesten vanuit de gehele wereld gecontracteerd worden. Met het afgelopen programma (2014-2015) werd het 30-jarig jubileum gevierd.
Stardust bracht Wereldkerstcircusprogramma’s in Hamburg, Keulen, Kassel, Neurenberg en Stuttgart, waar voorgoed een visitekaartje is afgegeven door de hoge kwaliteit van het evenement. Al 23 jaar produceert Stardust Circus in haar eigen grote megatent in Stuttgart het Weltweihnachtscircus, met de beste acts ter wereld. De Circus Zeitung noemt dit het grootste en meest Internationale Circusprogramma van Duitsland. Elk jaar genieten ruim 100.000 personen van deze wereldshow, waaraan zo’n 150 mensen meewerken. Bij het Internationale Circusfestival van Monte Carlo worden de inzendingen van Stardust regelmatig met de hoogste onderscheidingen beloond.

De ruim twintigjarige samenwerking met Het Groot Chinees Staatscircus en de hechte band die inmiddels is ontstaan met het Ministerie van Cultuur in China, hebben geleid tot afspraken voor een grootschalige samenwerking in Europa op het gebied van bijzondere circusvoorstellingen. Stardust organiseert grote tournees met het kwalitatief hoogstaande Groot Chinees Staatscircus, door o.a. Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Oostenrijk en Spanje. Met programma’s zoals Confucius, Yin Yang, ZENsation en het minder oosters klinkende sprookjesprogramma 200 Jaar Hans Christian Andersen en het stoere Pirates Pirates veroverden de Chinezen de harten van menig Europeaan.

De nauwe en exclusieve samenwerking tussen Stardust en het Nationaal Circus van Noord-Korea uit Pyongyang ontstond ruim vijfentwintig jaar geleden. Regelmatig reizen Henk van der Meyden en Monica Strotmann naar Pyongyang om nieuwe nummers te selecteren en de artiesten in hun creatieve ontwikkeling te begeleiden. Daarnaast wordt dit circus wereldwijd vertegenwoordigd door Stardust. In deze hoedanigheid stelde Stardust aan het Internationaal Circusfestival van Monte Carlo verschillende malen diverse nummers van de Grote Vliegende Trapeze voor, die meer dan eens met de Gouden Clown werden bekroond. Stardust is de eerste (en nog immer de enige) die zelf het voltallige National Circus van Pyongyang naar Europa wist te halen.

In 2009 verraste Stardust het publiek met het theater/ circusprogramma Cirque Stiletto. Leading lady van dit vernieuwende circusprogramma was singer, songwriter en actrice Ellen ten Damme, omringd door topdansers, alleen maar bekroonde circusacts en een live orkest. Een gouden combinatie, dat wegens het grote succes in 2013 een vervolg kreeg. In 2015 was Cirque Stiletto opnieuw in de Nederlandse theaters te zien, ditmaal met Karin Bloemen als spreekstalmeester.

Sinds 2010 is Stardust verantwoordelijk voor de producties van Hans Klok. Ook in deze shows is een circuselement toegevoegd, met gastoptredens van internationale circusacts. Successhow The Houdini Experience was onder andere te zien op het West End in Londen, Duitsland en Nederland. In januari 2014 won Hans Klok de Zilveren Clown op het Circusfestival van Monte Carlo. Na een succesvolle show in Hannover in december van 2014, volgt eind 2015 een Duits tournee. In de zomer van 2016 keert Hans Klok terug in de Nederlandse theaters met een gloednieuwe show: Hans Klok’s House of Horrors.

Op circusgebied mag Stardust zich in Europa marktleider noemen. Naast de programma’s met Het Groot Chinees Staatscircus en Nationaal Circus van Pyongyang – Noord Korea en de eigen theaterprogramma’s, worden het Wereldkerstcircus in Koninklijk Theater Carré Amsterdam en het Weltweihnachtscircus aan de Canstatter Wasen in Stuttgart beiden als één van ’s werelds meest prestigieuze circusevenementen beschouwd.

Circus Hans Christian Andersen

Wereldkerstcircus Carré – Fredy Knie

National Circus of Pyongyang – Balance act
fotograaf François Dehurtevent