Over de show

Porgy and Bess, dat van 27 februari t/m 14 maart 2015 exclusief naar Amsterdam en Breda komt, wordt in de originele authentieke versie met een volledig Amerikaanse cast
en stersolisten van de New York Metropolitan Opera gepresenteerd. Precies zoals George & Ira Gerschwin en Dubose & Dorothy Heyward bedoeld hebben.

Hun erven blijven er tot op de dag van vandaag streng op toezien dat de rechten voor deze uitvoering alleen verleend worden aan producties die aan alle eisen voldoen qua kwaliteit van cast, orkest, decors en kostuums. Deze voorwaarden zijn er de reden van dat men Porgy and Bess in deze tijd nog maar zelden op de planken ziet. De kosten van deze productie zijn mede door het grote aantal medewerkers – ruim 130 – zeer hoog. Bovendien zijn voor de zware hoofdrollen zangers vereist die in de internationale operawereld reeds hun sporen hebben verdiend. Porgy and Bess is dan ook een miljoenenproductie, die dus geheel wordt uitgevoerd in de geest en volgens de wens van The Gerschwin Estate.

Tachtig jaar nadat Porgy and Bess in 1935 in première ging, is deze volksopera – of musical, zo men wil – nog altijd springlevend. De emoties in de voorstelling over liefde, verdriet, wanhoop en eenzaamheid, zijn tijdloos en grijpen het publiek nog altijd naar de keel. Na Romeo en Julia zijn Porgy en Bess wellicht het belangrijkste liefdespaar van de theaterwereld.
In het Chassé Theater Breda en het RAI Theater Amsterdam zal het de komende maand dus al ‘Summertime’ zijn met de voorstellingen van Porgy and Bess. Een uniek event voor jong en oud, dat ook nu weer in de ban zal komen van die klassieke hits, zoals I Got Plenty of Nothing, It ain’t Neccessarily So en natuurlijk Summertime!

Trailer

Het verhaal

Het verhaal begint op een warme zomeravond in een arme, zwarte gemeenschap in Catfish Row, Charleston. Tijdens een ruzie om een spelletje dobbelen vermoordt de louche dronkaard Crown zijn tegenstander Robbins. Vervolgens slaat Crown op de vlucht, maar omdat zijn verslavingsgevoelige vriendinnetje (met een voorkeur voor foute mannen) Bess, weigert met hem mee te gaan, blijft zij alleen achter.

Tijdens het politieverhoor omtrent de moord en de zoektocht naar Crown taalt niemand naar Bess, totdat uiteindelijk de kreupele Porgy zich over haar ontfermt en haar onderdak aanbiedt in zijn hutje. Langzaamaan leren de twee elkaar beter kennen en worden ze smoorverliefd op elkaar. Hun liefde wordt eerst met argusogen bekeken door de gemeenschap van Catfish Row. Niemand gelooft immers in de oprechtheid van de liefde van de wonderschone, verslaafde verleidster Bess voor de kreupele en arme bedelaar Porgy. Maar ook die geven hen uiteindelijk, nadat Bess op de wake van Robbins is voorgegaan in het zingen van een godsdienstig lied, hun onvoorwaardelijke zege.

De liefde tussen Porgy en Bess kent echter vele andere obstakels. Crown probeert zijn vriendin op alle mogelijke manieren weer voor zich te winnen en ook haar drugsdealer Sportin’ Life probeert telkens om Bess opnieuw verslaafd te laten raken aan de cocaïne om haar vervolgens, als ze weer afhankelijk van hem is, mee te kunnen nemen naar New York.

Wanneer Crown later nogmaals terugkeert om Bess onder dreiging van een mes voor zich te claimen, ontstaat er een ruzie op leven en dood, waarin Porgy Crown uiteindelijk wurgt. Porgy is bang voor de gevolgen maar voelt zich ook krachtiger dan ooit; hij heeft zijn Bess eindelijk kunnen bewijzen dat hij haar ondanks zijn handicap toch kan beschermen.

Als Porgy door de politie wordt meegenomen om Crowns lichaam te identificeren en Bess alleen is, verschijnt Sportin’ Life weer ten tonele. Onder invloed van zijn cocaïne laat Bess zich verleiden met hem mee te gaan om het door hem geschetste fantastische leven in New York te gaan leiden.

Porgy heeft vanwege het bijgeloof dat een lijk in de aanwezigheid van zijn moordenaar kan gaan bloeden, besloten het lichaam van Crown toch niet te willen identificeren. Door zijn obstructie van het moordonderzoek moet hij de gevangenis in. Als hij weer wordt vrijgelaten vertelt men hem dat Bess naar New York is vertrokken.
Vastbesloten haar te vinden verlaat ook hij Catfish Row. Op zoek naar de liefde van zijn leven…

Tickets

TOUR AFGELOPEN

Highlight

Uit de pers

‘Onverwoestbare Summertime’

‘Porgy and Bess…prachtige Romeo & Julia’

****

‘…solisten zingen de sterren van de hemel’

‘…geweldig ensemble’

‘…iedereen overtuigt in deze aangename Porgy and Bess’

Sterke titelrollen in Porgy and Bess!’

Om kippenvel van te krijgen

‘Een dijk van een voorstelling. Bruisend als de Big Apple zelf’

‘Opera met hoge amusementswaarde’

‘Alles wat opera nodig heeft…dramatiek, tragiek, ontroering en…humor’

‘…topbezetting…kippenvel!’

‘Terry Cook zingt Porgy met schitterende inleving en machtige stem…’

‘…een Bess om door een ringetje te halen’

‘…een verdiend “Bravo” voor een geweldige avond’

‘…staande ovatie voor bejubelde zangers en muzikanten’

‘Porgy and Bess maakt kunst van het leven en van het leven kunst!’

‘…een ware must see…’

‘Klassieker met een ziel’

‘…onmogelijk om niet onder de indruk te zijn…’

8Weekly