Over de show

VERBAZING EN INGEHOUDEN ADEM

A S I A N A

Honderd artiesten vieren honderd jaar circus

Honderd artiesten; geselecteerd uit drie topcircussen vieren honderd jaar circus! Met ASIANA brengt het Groot Circus van Azië een spectaculair  programma; samengesteld uit

*HET GROOT CHINEES STAATSCIRCUS*

*HET CIRCUS VAN INNER MONGOLIË*

*HET CIRCUS VAN NOORD KOREA*

Normaal zijn deze circussen “concurrenten” van elkaar maar voor deze unieke gelegenheid hebben zij zich verenigd in een gloedvol programma dat zijn weerga niet kent. Nog nooit traden zoveel onderscheiden acts in een programma op, waarbij de razendknappe prestaties zijn ingebed in een mooie theatrale vormgeving. ASIANA is een lofzang op  het menselijk lichaam, een hommage  waarbij de ongekende mogelijkheden van het lichaam  de artiesten welhaast vleugels geven.  Zo is er de grote vliegende trapeze uit Pyong Yang (Noord Korea). Het is de  apotheose van dit sterrenprogramma, dat door de enorme moeilijkheidsgraad letterlijk en figuurlijk op eenzame hoogte staat.

De Noord Koreaanse artiesten maken oneindig lijkende sprongen en vliegen als vogels over en door elkaar heen in een spectaculair luchtballet; met schroefsprongen, salto’s en pirouettes schiet men door de lucht. “ Een droom van gewichtloosheid”, zou men  dit  ongelooflijke optreden met sprongen van soms wel dertig meter, kunnen noemen. Deze veel bekroonde act won onder andere de prestigieuze “Gouden Clown” tijdens het circusfestival in Monte Carlo en is tekenend voor het ongekend hoge niveau van het programma. ASIANA is een aaneenschakeling van louter wereld-attracties, waarvan de meeste nummers onderscheiden zijn tijdens belangrijke festivals in  Peking,  Parijs, Monte-Carlo , Moskou en Londen.

Het is beslist  een unicum dat deze nummers nu herenigd zijn in een programma. Met name voor de technisch ingewikkelde en grote luchtnummers moest een  extra hoge theatertent gebouwd worden die geconstrueerd werd in Italië. Het is een Mega-tent geworden, toegerust met alle moderne technische middelen om ASIANA een  oogstrelende toegevoegde waarde te geven.

Dit is een nieuwe dimensie in het circus. Het antwoord van Azië op het vernieuwende Cirque de Soleil  met als basis de  ongeëvenaarde acts van drie topcircussen. Het programma is tekenend voor de evolutie die het circus in Azië de laatste jaren heeft doorgemaakt. Of dat nu in China,  Noord Korea of Mongolië is;  overal heeft men ingezien dat het circus tot een schitterende kunstvorm kan worden verheven mits er aandacht wordt besteed aan theatrale aspecten als muziek, licht,  choreografie en vormgeving. Poëzie en prestatie gaan daarom hand en hand in dit circus dat verwondert en verbaast. Het programma is van  een ontroerende schoonheid die je tot op het bot raakt. Het brengt je in andere sferen en heeft een bijna  hypnotische uitwerking op het publiek; alsof het hallucineert bij het zien van zoveel onvoorstelbare acts.

De producent van ASIANA ; Stardust Circus International werkt al jaren nauw samen met het INTERNATIONAAL CIRCUSFESTIVAL VAN MONTE CARLO. Onlangs wonnen maar liefst twee nummers uit Azië  “De Gouden Clown”; de OSCAR op circusgebied. Prins Rainier zelf reikte deze uit aan de artiesten van Het Groot Chinees Staatscircus en het Nationaal Circus van Pyong Yang die op het festival elkaars concurrenten waren maar in Asiana de handen ineen slaan.

Door de unieke samenwerking van drie topcircussen is dit programma een staalkaart geworden van de crème de la crème op  Internationaal circusgebied. “Beter is er niet”  kopte  de  Duitse Pers. De Süddeutsche Zeitung schreef: “Zulke bijzondere prestatie op circusgebied overtreft alles wat de circuswereld tot nu toe geboden heeft”. De Franfurter Algemeine merkte op “Hoogste lof” en andere kranten schreven “nog nooit zag men zoveel  onderscheiden nummers samen in een piste”. Superlatieven horen bij het circus maar het is ditmaal het unanieme oordeel van de critici

Het Groot Circus van Azië biedt met  ASIANA, de betovering uit het Verre Oosten , die de betekenis van de circuskunst een ongekende waarde toekent.

Speellijst

Europa tour 2000-2001

Amsterdam, Nederland 27 juli t/m 27 augustus 2000
München, Duitsland 31 augustus t/m 10 september
Essen, Duitsland 14 september t/m 29 oktober
Berlijn, Duitsland 3 november t/m 14 januari 2001
Barcelona, Spanje 30 januari t/m 4 maart

Hamburg, Duitsland 2001-2002

Hamburg, Duitsland 21 december 2001 t/m 10 februari 2002